Blog

Algı Amyotrophic Lateral Sclerosis aptallık Aristoteles Berkeley Bilim Felsefesi Charles Peirce Coronavirus Depresyon Depresyondan çıkmak Descartes Detektif ebeveyn Ed Kemper FBI Profiling Felsefe Tarihi Felsefeye Giriş Germ Theory Görme Hastalık Hume Israel Keyes Kas ve Sinir Hastalıkları kaygı Kedi Kozalak Mantık Motor Neuron Dysfunction Orman pedagoji Polisiye Pragmatizm Psikoloji Psikoloji Tarihi Ruh ve Beden sakinlik Semiyotik Seri Katil sistem eleştirisi Thomas Reid Wittgenstein Yapay Sinir Ağları yapay zeka zihin Zihin Felsefesi

Son Yazılar

Tarihi Tartışma

Aristoteles üzerine İbn-i Sina ve Biruni’nin iletişimi. Ne kadar geriye gitmişiz insanlık olarak düşünsel anlamda.

Projeye Destek

Bağışlar için… Bu özgün ve güzide araştırmaya bir katkım olsun diyorsan, çekinme.

Mekanik-Organik Ayrımı

Yıllardır uğraştığım şey sonunda kafamda netleşti. Netleşenin ne olduğunu anlatabilmek için önce bir takım sorunlardan ve tespitlerden bahsedeceğim: 1- Klasik Yapay Zeka veya Sembolik Yapay Zeka diye bilinen gelenek, bilgi ve(ya) bilinç gibi konularda açık şekilde çuvalladı. Fakat, bunun sebebi neydi, olan biten neydi kimse düzgün şekilde açıklayamadı. 2- Yapay zekada yanlış giden şeyin içgüdüsel…

Yazı Dizileri

Amyotrophic Lateral Sclerosis (ALS)

Diğer isimleriyle: Motor-neuron dysfunction/disorder/disease, Lou Gehrig’s Disease, Ventral-horn Dysfunction Uzun süredir ALS üzerine araştırma yapıyorum. Bu yazı dizisinde kendi bulgularımı paylaşacağım. Eğer ALS (veya MND, Lou Gehrig’s vs) teşhisi konduysa, bu yazı dizisinden faydalanabilirsiniz. Ancak, herhangi bir şey yapmadan önce: (i) doktorunuza ve hatta mümkünse birden çok doktora danışın, (ii) kendi araştırmanızı yapın, verdiğim kaynakları…

Seri Katil Nedir?

33 ergeni öldürüp evin bodrumuna gömen Gacy dışarıdan bakıldığında sıradan bir aile babasıydı. Seri katil fikrine ne kadar aşinayız? Görsek tanır mıyız?

Algoritmik Karmaşıklık

Leibniz 1686’da belki de kendi metafiziğinin en önemli eserini veriyor. Metafizik üzerine Konuşmalar’ı önermeler halinde yazıyor Leibniz. Amacı, evreni mekanik şekilde açıklamak ve bu mekanik sistemde Tanrı kavramını da dışlamamak. Tüm eser baştan sona önemli ve ayrıntılı bir analizi hak ediyor. Ancak biz sadece altıncı önermeye bakacağız. Leibniz’in meşhur mürekkep lekesi deneyi. Bir sayfanın üzerine…

Coronavirus Çılgınlığı

Tüm bu salgın ile ilgili yazmak istiyorum ancak neresinden başlamak lazım bilemiyorum. Haftalar oldu, bir tanecik gerçek anlamda “bilgilendirici” yazıya denk gelmedim. Birkaç tane ezber laf var, herkes onları tekrar edip duruyor. Ama hastalık nedir, virus nedir, virus nasıl hasta eder, mevcut teorimiz nereden nasıl çıkmıştır vs bir tane sorgulayan kişiye denk gelmedim. Mevcut hastalık…

Görme

Zihnin dışavurumlarından veya bileşenlerinden veye yeteneklerinden en fazla çalışılanlardan biri görmedir. Görme üzerine sayısız teori vardır. Aristoteles ile başlar. Euclid’in optiği vardır. Heysem bu ikisini bir anlamda birleştirir. Descartes, Berkeley, Goethe, Newton, Reid, Peirce, James, Helmholtz, Young… hepsi bazı görsel fenomenlere bolca kafa yormuş insanlar. Öte yandan kocaman bir resim tarihi var. Perspektifin ortaya çıkışı…